Monday, September 27, 2010

camne nak buat gambar animated.gif format

salam pembuka bicara
this en3 dedicate to cik jelita
camne nak buat gambar gif format
menggunakan photo shop+photo scape


(klik tuk tumbesaran yang baik)

1 - gmbr pertama atas ni klik open pic yang nak edit 2/untuk buang background-klik kat magnetic lasso tool and tekan mane area yang nak ambil..

2 - next bile dah select area pic yang nak edit 2/dari awal titik sampai hujung titik magnetic lasso tools 2 kne bersambung=akan kuar garis putus2 cam kat gmbr kedua 2

3 - untuk background kosong just klik file+new+(setting size)ok

nak lebih jelas klik gambr

4 - bila dah kuar putih je cam gmbr atas ni/ klik kat tool erase + magic erase tool and klik kat layer putih 2... next akan kuar petak2 kecik g2..
5 - bile background jadi petak2 kecik, g kat gambar y dah d magnetic lasso tools 2..
dragkan pada background petak2 kecik td 2.. if gambar yang d' drag 2 kecik org besar n nak adjust juk tekan button ctrl + T= and kecilkn or besarkn
6 - klik file + save as + save pic dalam format png@jpeg


7 - open photo scape and choose batch editor
8 - edit menggunakan tools2 yang disediakan d sebelah kanan..( ikut suke lah nak edit cam ne pn)



9 - bila dah siap edit, save kan beberapa pic yang berlainan design..
cam gmbar kat atas ni..

10 - open photo scape + animated gif
11 - drag and dropkan pic yang telah d save dalam step 9 di atas..
12 - adjust the change time tool and change effect tool and susunan gambar
13 - bila dah siap edit and puas hati, klik button web browser preview
14 - bile dah kuar gambar ikut Google chrome@ Mozilla Firefox @ internet Explore
right klik and save as pic..

selesai...

9 comments:

Cik Bucken said...

nak edit 1 gamba pon mmg gune macam2 software kan..hehehehe ^_^

::::.cik itam..:::: said...

hehehe.... klu nk gne 1 software pn bole jer... tp suke gne due2

::::.cik itam..:::: said...

edit ni, nmpk je rumit.. tp senang je.. xsampai 5 mminit leh siap...

::::.cik itam..:::: said...
This comment has been removed by the author.
gnesop.com said...

ni buat gambar animate ke untuk format gif sahaja?
biasa guna photoshop save for web..

::::.cik itam..:::: said...

animate...

Ct SoLeHa said...

ooo de edit2 gmbr..
follow u

.s.o.f.i.a. said...

namapk rumit jer........ aku dah la pemalas...... he he.....

[1] said...

Wes rampungan cah broo...