Wednesday, October 20, 2010

Mamat Ppyang~~~

(Baca guna loghat T'ganu)

Mamat rase malassang nök bangung tiddo:sleep:.
Ye gulling-gulling atah katil. YE musing ligat kali.:sleep::yawn:.
kejak2 Pusing kiri, pusing kanang. dök kene blake dia berase.Mök Lijöh blèbèrhanyaar banyakckp
banyakckpkot luör pitu,

“Mat! Matahari nök tinggi galöh döh ning, ka’ak rezeki kalu bangung lèwat-lèwat.

Mung tak dök kheje ke ari ning?”

Dök tahang kene blèbèr bisingbising
Mamat Ppyang pong bikah bangung ceggat dari katil:anongnangyari::anongnangyari:
.
Baru dia teringat pukol 11 ade kene wat kheje sikit hök Böh ye suroh marèng.
Mamat pong jungaa tangang die ambèk tuala.
Pèsèngang mandi P. Ramlee pulök pagi ning, al maklunglah pukol 10.30 döh.
Dari Manir nök jembe ke Jalang Batah Baru tu jauh jugök.
Pah tu nök kena bereti stèsèng minyok Petronah pulök dekat sipang trapik alit Pulau Musang.
Döp ingat starang nok tamböh minyök marèng.
Dök dang 10 minit Mamat siap belake döh.
Minung air kopi-ö minum
setegök dua lepah tu pakaa kasut kulit atah tangge kak lambo.
kenyit
Baru beli minggu lepah tu kasut tu.
Bekilat ssiö! Lepah tu Mamat pong stak möto vroooooong hale ke bandö.
Mötosika sèkèng hèng jer, tapi boleh tahang ar.
Jalang Batah Baru ader banyök bangunang jabbat dengang kedaa.

Kalu hale ke depang sikit ada kedaa Astro, hök tv kene bayö bulang-bulang tu.
Kalu tebèng dök bayö jer kena pötöng hanyaar.
Lepah pada suraa Flat Batah Baru tu ada lèrèk kedaa èkong.
Kedaa makang pong ada gök.
Kalu jallang sikit lagi sebelum kedaa Astro tu,
ada kawasang lapang tepat juaa khète baru cap Hyundaa dengang Kia.
Di antara kedaa èkong dengang kedaa Astro tu ada celöh-celöh tu jabbat löyar baru bukok.
Pèsèngang baru pah jadi löyar tu Mamat mari mmkir sörrang.
Slo-slo Mamat naèk tikat dua.
Napök gaye ader dua örang jer kherani.
Llaki sörangmen
, ppuang sörangwomen
. Boleh tahang hök ppuang tu.
Tapi pakaa cicing molèk ngak kat jari manih tu.
Ttunang döh pèsèngang tu..
Dök napök gambö starang.
Berat nnanang. Mamat kabö ke kherani ppuangwomen
tu dia nök jjuper Tuang Löyar.
Hayat hidup Mamat dök rajing jjuper löyar skali habuk.
Cakkak dengang löyar jauh skali.. ye mari debö wèh.
:hilo::wala:
Mamat pong ketok pitu masokbabai.
Löyar tu tengöh pegang gagang talipung cap Panasonic kat telinga dieadacall
adacall.
Wayar talipung tu tengöh beseranggöh lagi.
“I dah uruskan fixed deposit you sebanyak RM10 juta tu.
Lagi satu, minggu depan ni, I nak you ikut I ke Singapore.
HSBC Singapore dah buat arrangement untuk finance syarikat klien I,
tak banyak, dalam 20 juta Sing dollar.
Firm I jadi lawyer jugak tu.
I turun KL minggu ni, kita dinner kat Shook di Starhill ok?”
Mamat bukang pandaa sangat cakak orang putih.
Tapi bila dengö haa pitih die pahang.
Mainang apa juta-juta niing? Mamat mari mmikir.
Löyar muder tu pong letök gagang talipung sambil-sambil
kheling ujung mata:argh:
tengök ke Mamat.
“Yer, nök mender? Saye sibuk sangat ni, dök tengök ker?:galit:
” löyar tu tanye Mamat.
Mamat pucat kesi.
:takot::takot::wala::sweaty::wala::sweaty:
Dök tahu nök kate mende.
:sigh:
Nök jawak salöh.
Tak mboh jawak salöh.
Macang mase nök bangung tiddo sakning.
Serbe dök kene.
Sudöhhang Mamat tebèng jugök jawak.
“Sebenörnyer tuang, sayer nim kheje dengang sarikat Teleköng.
Saya mari nok sambung wayar talipung hök tuang wak lölök cakkak sakning.siulsiul
siul
Dök sambung lagi wayar tu, guaner lah tuang boleh cakkak döh!”:ha?::ha?:
:ha?:
Muka tuang löyar tu jadi biru hèrang!
Döh nök wat guana starang!
Nök èksèng dök betepat!
takboletakbole
Ada jugök löyar kècèk orang dèh!

Pecöh bohhh!
Orang zamang lening kate “kantoi”!

10 comments:

iqbalsyarie said...

agak susah nak baca, lorat yang banyak saya tak faham.hehehe

Mari menjadi manusia

Cik Itam said...

loghat terengganu lah y pling susah kot..

ni cerita klaka

fadhli said...

ohoho. cannot go lah! haha

Cik Itam said...

go ahead la.. buleh nyer.. bce slo slo...

faizz/hani said...

pak so diri pehe bahaso ganu huhu
kesimpolannya mmg lawok...akak suko...

Cik Itam said...

hahaha..
klako sunggoh.. hehe

Mrs. AB said...

haha..sy kene bace depan besfren sy ni..(die org besut)..mau tergeliat lidah ni!hihi..

Cik Itam said...

hahaha,... tp kalu besut dah loghat same cm kelantan.. ..

Mrs. AB said...

eh2..bukan besut..besut 2 rumet sy..
die kuala berang..bukit tok bat! hehe..

Cik Itam said...

kuala berang pun loghat cam len cket.. tp boleh kot...