Sunday, April 3, 2011

background cam saya~~ cik itam


assalam uoollsss

hai *wink wink'

hehehe

setelah sekian lama tak buat tutorial..

hari ni cik itam berani untuk menjwab soklan anda2 yang bertnya tentang background blog ni

hehehe

walaupun bukan pandai pun semua ni

***wat2 je cm pandai..

hehehehe

jum2 nak stat da ni baca elok2 tau

sebab cik itam ni mmg failed kalu bab nak explain lebih2 ni ** kurang menyerlah

hahahaha

memang siyes failed..

okay ... mau stat suda 

1~~2~~3~~~
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

cik itam akan menerangkan cara2 die berdasarkan gambar2 di bwah k..


1. pilih la gmbar yang anda suka tuk backgroud 2..
contoh cam cik itam **suke gambar yang prasan artis ni
hahaha



2: edit gambar yang kat atas 2, jadi cam gambr ni.. kalu xnak edit pun pe.. 
tapi nanti nampak padat la kot kat blog 2.. ngan gmbr backgroung lagi ngan tulisan lagi..
** kalu nak die transparent  save gambr yang siap edit 2 dalam fomat PNG k
(korang kalu xtau tanya tau) 



3: dashboard + design + template designer


mule2 klik kat no 1 tu ( backgroud ) 
next klik kat no 2


bile dah tekan kat no 2 kat gambr atas nung, die akan kuar cm gambr ni..
 pastu tekan kat upload image (no 3)
 next step: klik no 4 tuk choose image yang korunk da edit cantik2 td..
** tapi size die ad limit 
trial n error la dulu 
kalu cik itam nyer gambar tu size die dalam 1200x800



next klikk kat no 6 tuk arrange kdudukan gambr 2.. 
ikut suke lah yer nak duk tepi ke, bwah ke, tengah2 ke..
ikut suke hati hangpa yer..




no 7 tu nak kasi gambr xgerak2..
 klu nak repeat pun boleh..
 tapi bagi cik itam kalu scroll kebawah n gmbr gerak sekali cam serabut sikit kot.. 
** ni pendapat cik itam je lah.. 


bila da puas hati ngan kedudukan gambr n size semua 2.. 
tuk background cm warna ijau cam cik itam 2. 
mule2 klik kat no 8 tu advanced 
next klik kat no 9 lak ( background )

tuk no 10 tu ,tuk pilih color yang korunk / anda/ kamu suke yer
**tapi kalu korunk wat gambar 2 transparent je leh tukar2 warna background ni..
( kalu compius tanya lagi tau)

n last sekali tuk save klik button no 11 tu..
apply to blog..

selesai..

done!!

( saya mintak maaf sebab memang cik itam failed kalu bab explain panjang2 cm ni
siyes kurang pandai cikit bab2 ni... kalu mmg xfaham langsung sorry sangat2 n tanya la erkk..
kalu bole jawab cik itam jawab)

peace~~~!!!!!

wasalam 

p/s: pape hal comment yer
cm xfhm ker.. suke ke.. pape je lh
dadadadadadadada

16 comments:

Made Budi said...

Ok Sweet Ira tutorialnya nih...., bermanfaat buat kita para blogger hehehe

Abang Stalker said...

:P

Cik Itam @ ira said...

budi: tengz...

Cik Itam @ ira said...

abg stalker: :P ;)

apik pehe said...

wahhh...hebat dia..hehe..

Cik Itam @ ira said...

hebat... hahaha

YaYaNsMuM said...

Salam perkenalan dear...^_^
Thanks for the tutorial!keep up the good work..^_^

Cik Itam @ ira said...

salam knl jugak dri sya...wc

Anna King said...

nice tutorial dear.. ^^

Cik Itam @ ira said...

tengzzzz

Myscandall said...

Ros...buncit..

Oshin jamel said...

chanteklaaa!!hehehehhe!!!

Cik Itam @ ira said...

myscandal: jim bucit benar...hehehe

Cik Itam @ ira said...

oshin: tengz.. try la ..

3r1k4 ::1ry4n1 said...

kasih x tau la mcm mna nk bagi tranprent :( ajarkan boleh x

Cik Itam @ ira said...

xjdi ke? dah edit kn n skunk ni gmbr 2 juz gmbr awk je kn.. masuk Photoshop pas 2 save as dalam fomat PNG .. klu xdpt gak meh sy wat kn.. awk letak gmbr y nk jd trnsparent 2 kat blog awk.. nt sy amik n try wat kn