Wednesday, January 18, 2012

tompok beranak - dapat 4 ekor anak kucing

assalam uollsss...
selamat pagi uoollsss
okay okay
hehehe
berita gembira...
hoye hoye hoye
dapat anak kucing baru...
4 ekor yang baru lahir hari ni ( anak si tompok )
dua ekor kaler oren and ada belang belang sikit ala2 Garfield gitu..
and dua ekor lagi sekor itam putih and sekor lagi kelabu belang belang..
sebelum ni da ada 4 ekor anak kucing lahir 2 minggu lepas tapi mak die tak pandai jaga...
time tido die tindih anak anak die so mati 3 ekor...tinggal sekor je lagi ( anak si mesi)

dari petang tadi lagi nampak si mak kucing (si tompok) macam pelik je... duk pusing pusing keliling cik ira and family duk borak-borak kat beranda rumah.. cik ira cakap kat mak yang tompok ni macam nak bersalin je nih.. sebelum ni mak da sediakan kotak tuk si tompok ni beranak.. so senang je lah.. tapi si tompok ni tak nak duk dalam kotak tu.. die nak g masuk kat dalam almari .. semua bilik die g masuk nak nak bukak pintu almari...kiteorang pun ape lagi paksa je lah die duk dalam kotak tu.. macam-macam cara buat.. and last-last die duk senyap jugak kat dalam kotak tu.. maybe sebab dah sakit sangat kot..

tunggu punyer tunggu.. 
dalam pukul 12 lebih kot.. cik ira try tgk kat dalam kotak si tompok tu. tengok si mesi tengah tolong adik die bersalin .. hehehe... mula-mula ingatkan si tompok tak beranak lagi sebab tak bunyi ape-ape pun.. lepas tengok betol-betol dalam kotak tu .. rupa-rupanya si tompok da selamat beranak sekor anak die... cik ira tak nampak sebab si mesi tu duk tutup anak tompok ngan kaki die..

cik ira rase macam si mesi ni plak yang lebih-lebih.. siap nak masuk dalam kotak sekali ngan si tompok. anak die, die tinggal kat kotak die... bila anak si tompok keluar.. die plak yang sibuk bersihkan.. yang si tompok ni, tengok je.. tak sentuh pun anak die.. semua si mesi yang uruskan...
si mesi jadi cam tu maybe sebab trauma anak die 3 ekor mati kot..

tadi cik ira try tengok sekali lagi..  dah kluar 4 ekor dah anak si tompok.. tapi cik ira rase macam ada lagi je anak dalam perut si tompok tu..
hehehe...

nanti pagi esok nak tengok lagi.. berapa sebenarnya anak si tompok ni.. sebab kalu cik ira duduk je tepi die.. die tak nak beranak pun... bila cik ira tinggal kan kejap..and pergi check.. bertambah plak anak die.. maybe die malu kot nak beranak depan orang.. hehehe.. ntoh ler...

tapi sekarang ni okay lah.. sebab si tompok and anak- anak die okay je tu.. tak de yang lemas dalam perut atau si tompok makan.. :) 
tapi yang geram sekarang ni.. si mesi tu.. duk menyemak je kat kotak si tompok.. kotak die tak nak duduk.. aishhhh... bile angkat.. die g balik kat kotak tompok... macam-macam la mesi ni...


ni ada 2-3 keping gambar mesi,tompok and anak-anak..

mesi ngah tolong tompok beranak

mesi ngan anak die

mesi tolong susukan anak tompok... sebab tompok macam letih sangat


ni anak sulung tompok

ni anak kedua tompok

ni anak tompok, 4 ekor semuanya

berebut nak hisap susu...

5 comments:

Bobo said...

wahhhh comel2 anak die :)

Aisya J said...

COMELNYAAAAAAAAA! :O Hihi rindu kucing dekat rumah :(

kaizen said...

comel....

Cik ira said...

mmg comel la anak2 si tompok ni.. ada sekor tu warna krim.. nak kate puteh xputeh, nak kate warna oren xoren.. so assume kaler krim je lah.. hehehe... mmg anak die 4 ekor je..

model baju anak said...

salam kenal,,sukses yahh dengan postingan nya